Hvordan lage blogg

Mange bloggere velger å starte med en gratis bloggtjeneste som Blogger, men hvis du har intensjoner om å få mer enn noen hundre lesere eller du ønsker å tjene penger på blogging så kommer du ikke utenom å kjøpe et domene og webhotell til bloggen din.

Hvordan lage blogg
20. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Lag blogg

Mange tenker at en gratis blogg er det beste, men det viser seg nesten alltid at man ville spart mye tid hvis man startet med eget domene og webhotell til å begynne med. Som du vil se her, så trenger det ikke være dyrt. For bare noen få kroner i måneden kan du få en blogg på eget domene og eget webhotell. Vi skal straks forklare hvordan du går frem.

Lag din egen blogg på 5 minutter:

Før du kan begynne å blogge, trenger du noen form for "hosting" (webhotell). Hvorfor? Av samme grunn som at man ikke kan bygge hus før man har en tomt å bygge det på. Du trenger altså et webhotell-firma (kalles også hosting-selskap eller hosting-bedrift). De gir deg en "tomt på internett". Bluehost er et selskap som mange velger til blogging, og de har alt du trenger for å starte din blogg. Det finnes også andre webhotell-selskaper, men dette selskapet gir mye for pengene.

Vi lovte å vise deg hvordan du kan starte din egen blogg på minutter, og her er hvordan du gjør dette med Bluehost:

1. Registrere domenenavn til din blogg

Det aller første du må gjøre er å registrere et domenenavn, om du ikke har det allerede. Domenenavnet kan være det samme som navnet du ønsker å ha på bloggen din, hvis det er ledig. Det du gjør er å registrere domenet ditt her, du vil få øyeblikkelig tilbakemelding om domenet er registrert allerede eller om det er ledig. Hvis domenet er oppdatt, kan du prøve igjen med andre navn, helt til du finner et domenenavn du liker.

Velg deretter den pakken du vil ha, Bluehost har mange forskjellige alternativer. Den aller billigste er ofte bra nok om du skal ha bare én blogg, men de har også tilbud til den som ønsker mer. Velg en pakke etter ditt behov.

Hvis du har et domene allerede, kan du overføre dette til Bluehost ved å skrive det inn i feltet under "Transfer domain" og de vil forvalte dette for deg, her er du i trygge hender. Hvis du ønsker å registrere et nytt domene, skriver du inn domenenavnet i feltet under "New domain".

Hvis domenet allerede er opptatt, så kan du benytte deg av forslagene som kommer opp fra Bluehost, eller benytt din kreativitet og finn et annet domenenavn.

Når du har funnet et domenenavn du liker, må du lage en brukerkonto hos Bluehost.

2. Opprette konto hos Bluehost, og start din blogg

Her fyller du ut alle detaljene. Du velger "Norway" dersom du bor i Norge, og da vil også noen av adressefeltene endre seg slik at de blir tilpasset det norske systemet for postadresser. Bluehost er trygge i forhold til behandling av personalia, og du trenger ikke ha noen betenkeligheter med å skrive inn adressen din og så videre her.

Du kan også velge ekstra funksjoner som kan være aktuelle for bloggen din, slik som ekstra backup og ekstra beskyttelse av domenenavnet.

Fyll så ut betalingsinformasjonen, og du er ferdig.

3. Lage din egen blogg med Wordpress

Når du har kommet så langt og utført alle punkter beskrevet over, kan du enkelt installere Wordpress ved å bruke kontrollpanelet hos Bluehost (de bruker cpanel, det mest populære og etter vår mening det beste kontrollpanelet for å administrere blogger og andre hjemmesider). Det vil se ut noe slik som dette:

Når du har klikket på Wordpress-ikonet, kommer du til en side som ser slik ut:

Installer Wordpress ved å klikke på "install" og bloggen din er klar til bruk!

Det er altså ikke vanskeligere enn dette å lage en egen blogg på eget domene!

Vi har nå vist hvordan du setter opp din egen blogg i løpet av minutter ved å bruke Bluehost. Det ser kanskje omfattende ut, men du kan komme igjennom hele denne prosessen i løpet av noen få minutter hvis du vet hva du vil ha. Det som eventuelt vil ta litt tid er å bestemme seg for et domenenavn.

Vi håper denne veiviseren har vært til hjelp for deg, og at du kommer til å få akkurat en slik blogg som du ønsket deg.