Bilder til nettsiden din

Hvor finner du bilder til nettsiden? Her skal vi guide deg i jungelen!

Bilder til nettsider
20. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Design av hjemmeside

Du kjenner sikkert til hva opphavsrett er. Det er ikke fritt frem å hente bilder fra internett og bruke disse på egne nettsider.

Ikke ignonrer opphavsrett! Mange blir sjokkert over de alvorlige konsekvensene. Dersom du blir tatt for å stjele et bilde fra en annen nettside, og du bruker denne på din egen side, kan du få en saftig bot, du kan bli straffet og få anmerkninger på rullebladet.

Kjøp bilder til din nettside

Hvorfor kjøpe grafikk? Først og fremst fordi så godt som ingen gir bort gode bilder og grafikk gratis (og hvis du rapper bilder og grafikk uten å spørre de som har opphavsrett kan du havne i trøbbel!)

Når du skal lage en nettside, trenger du grafikk og bilder. Du har to alternativer:

  • Ta bildene selv.
  • Kjøpe bilder

Har du godt nok fotoutstyr, og mye tid, er det jo mulig å ta bildene selv. For mange er dette for tidkrevende, og dessuten koster det så lite med profesjonelle bilder.

Vær forsiktig med å bruke bilder som legges ut til "fri bruk" på andre nettsider. Det står kanskje at disse bildene kan brukes til et hvilket som helst formål, men flere av disse tjenestene har bare ett formål, og det er å tjene penger på reklame. Disse sidene kan selv bryte opphavsrett, og i tillegg legger de ut bilder som de hevder kan brukes fritt, selv om disse bildene er beskyttet av opphavsrett.

For eksempel er det mange sider som bruker bilder fra Flicr og Instagram, og skriver at disse kan brukes til all type bruk, men i realiteten eier de ikke bildene selv og de kommer med uriktige påstander som at bildene kan brukes fritt, når de ikke kan det. I verste fall kan man bli saksøkt dersom man bruker bilder fra slike gratis bildesider på nett. Så hva skal man gjøre?

  • Det beste er å benytte bilder du har tatt selv og som du har opphavsrett til.
  • Et annet alternativ er å kjøpe bilder fra seriøse bildebyråer.
  • Har man en nettbutikk og selger produkter vil du sannsynligvis ha tillatelse til å bruke produktbilder.
  • Et tredje alternativ, er å ikke bruke bilder på nettsiden i det hele tatt.
  • Gratis bilder med påståtte fri bruk og fri-lisens skal man være forsiktig med. Spør den som har opphavsrett om det er greit at du bruker bildet, og gjør rede for hvor bildet skal brukes og hvor lenge du har tenkt å bruke det. Få en skriftlig bekreftelse og ta vare på denne så lenge du benytter bildet på på egne sider.

Mange nettsider behøver ikke bilder, og man kan fortsatt få en innholdsrik og fin side uten bilder. Det finnes mange skript man kan installere som hjelper deg å lage fine nettsider, uten at du trenger å bruke noen bilder. De fleste webhotell av en viss kvalitet tilbyr dette, se for eksempel vår liste over anbefalte webhotell og hosting-tjenester på nett.