Ikoner til hjemmesiden

Gjør hjemmesiden din mer brukervennlig og fin med ikoner. Her er våre beste ikon tips.

Ikoner til hjemmesiden
20. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Design av hjemmeside

Et ikon er et lite symbol (illustrasjon eller bilde) som representerer et program eller en fil i en datamaskin. Ikoner har for lengst også blitt en viktig del av mange nettsider. Ikoner tiltenkt internett kalles ofte for "webicons".

Hvor finner jeg ikoner til hjemmesiden min?

Ikoner kan du lage selv hvis du har nødvendig kunnskap og programvare. Det er tidkrevende, krever erfaring innen grafisk design, og du må ha nødvendig programvare.

Det enkleste, og beste mener vi, er å benytte ferdige ikoner.

På enkelte sider på nett finner du gratis ikoner. Vær likevel forsiktig med å bruke disse, da mange som opplyser om at ikonene er gratis og kan brukes fritt, faktisk bare et stjålet fra andre sider, og dersom du benytter deg av disse gratis-sidene kan du bli straffet og saksøkt for bruk av design og bilder uten tillatelse.

Det finnes nettsider der du betaler for ikoner også, inkludert grafikk, foto, bilder og mye annet til hjemmesiden. Dette er sannsynligvis de best anvendte pengene du kan bruke hvis du vil lage en flott nettside som imponerer brukeren, dersom du ikke ønsker å bruke tid på å utvikle design og ta egne bilder.

Hvorfor bruke ikoner på en nettside?

Her er noen eksempler på hva vi bruker ikoner til på internett:

  • VG har for eksempel et ikon i adressebaren i nettleseren.
  • Finn.no har ikoner på hjemmesiden. Ved siden av lenken til "Reise" har de et ikon av et fly og en koffert.

Ikoner frisker opp en nettside, og gjør det enklere å navigere.

Du finner ikke så mange gratis ikoner på internett (noen er gratis, men kun til privat bruk - pass på så du ikke bruker disse på din nettside, da kan opphavspersonen krever kompensasjon, og det er ikke billig!)

Kjøp ikoner på nett

Som sagt, hvis du vil ha ikoner, bruk en side du stoler på og som selger lisenser. Hos enkelte slike sider får du et enormt utvalg av alle mulige ikoner, og prisen du betaler er nesten symbolsk i forhold til verdien du får.

Det er likevel ikke sikkert du behøver ikoner til din nettside, og mange ferdige skript og nettsider kommer med flotte design som ikke trenger noe mer for at de skal se bra ut. De fleste webhotell-leverandører tilbyr skript og enkel installasjon av blogger, nettbutikk og andre typer nettsider.

Her ser du en oversikt over webhotell som tilbyr skript hvor man kan lage flotte nettsider som ikke absolutt må ha egne ikoner og bilder for å se bra ut.