Kjøp ferdige design til hjemmesiden din

Det er vanskelig å lage et godt design selv, men lett å kjøpe og bruke et design som andre har laget. Billig kan det også være!

Design av hjemmesiden
20. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Design av hjemmeside

Å utforme en profesjonell nettside tar tid, det krever mye arbeid og gode kunnskaper.

Det er mange ting som må læres hvis man skal utvikle en nettside selv - koding, webdesign, linker, brukervennlighet, søkemotoroptimalisering - bare for å nevne noe. Det er med andre ord flere viktige faktorer som skiller en profesjonell nettside fra et dårlig designet nettsted.

Det du kan gjøre er å ansette noen til å lage et design for deg, men det er veldig dyrt og for de fleste er ikke dette en mulighet de har råd til.

Alternativet du står igjen med er å benytte maler (eller templates) til ditt nettsted, slik at designet er helt ferdig til bruk. Det finnes gratis design som kan lastes ned fra nett, men vær oppmerksom på at mange av disse inneholder skadelig programkode som kan være vanskelig å oppdage. Virus, skadelige filer og ondsinnet kode i ferdige designmaler og nettside-skript kan være vanskelig å oppdage selv for de som har programmeringskunnskaper.

Hva er en mal til nettside?

Men først, hva er en hjemmeside-mal (også kallt template)? Enkelt sagt så er web-maler halvfabrikata, altså ferdig-designede websider som kan brukes til din hjemmeside. Du kjøper designet eller får det gratis, og alt du trenger tenke på er innholdet (altså teksten og eventuellt bilder av deg, din bedrift, og bilder til artikler som du skriver selv).

Å benytte ferdige templates tar mye kortere tid enn å utvikle selv, det er ofte gratis eller billig, og du får frigjort tid til andre ting. Samtidig må man være klar over hva koden inneholder, slik at nettsiden ikke får uønsket funksjonalitet.

Pris på hjemmeside-maler

Hva er prisen på en template, eller en web-mal? Altså, de varierer i pris avhengig av hvilken type maler, pakke avtaler, medlemskap avtaler, og filer som tilbys.

Vanligvis koster en profesjonell mal med ikke-eksklusive rettigheter fra noen hundre kroner og opp til over flere tusen kroner, men her er et triks: Din webhotell-leverandør tilbyr (sannsynligvis) allerede ferdig installasjon av skript til din nettside, der man enkelt kan opprette en blogg, nettbutikk eller annen type side, og dette koster som regel ingenting ekstra, du betaler kun for hosting-tjenesten og deretter får du fri bruk av installasjonsskript som gjør at du kan lage alle slags nettsider helt gratis, det eneste du må betale for er den årlige avgfiten for domeneregistrering og kostnader til webhotellet.

Hvor kan du kjøpe ferdig designede templates?

Som nevnt kan du gjøre dette flere steder på nett, men det er ikke sikkert du trenger å bruke noe penger på dette. Unngå gratis design-maler dersom du ikke har kunnskaper til å sjekka at koden er ren og uten onsinnede programmer og funksjoner.

Et smart sted å begynne når du skal designe et nettsted, er å opprette skriptet som nettsiden skal kjøpre, for eksempel et blogg-skript for en blogg, eller et nettbutikk-skript for en nettbutikk. Deretter kan du ofte velge og konfigurere design uten å laste ned egne maler.

Et tips til slutt: Om du benytter denne tjenesten til webhotell får du tilgang til mange flotte design (og enkelt å gjøre selv) som kan benyttes til alt, enten det skal være en hjemmeside, blogg, forum, nettbutikk, galleri eller annet.