Hva trenger jeg til hjemmesiden?

Hva trenger du til hjemmesiden din? Her gir vi deg en innføring i hva du må ha til hjemmesiden.

Komme igang med hjemmeside
20. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Lage hjemmeside

Domene. Du trenger et domene. Et domene for en hjemmeside er like viktig som en adresse på et hus. Domenenavnet er hjemmesidens viktigste identitiet. VG.no, dagbladet.no, YouTube.com, BlueHost.com, FaceBook.com - dette er domenenavn som brukerne forbinder med selve innholdet på hjemmesiden.

Før du kjøper domenenavn er det visse ting du må tenke over, les mer om dette her: Bestilling av domenenavn.

Webhotell. Hvis et domenenavn er like viktig som adressen til et hus, så er et webhotell like viktig som tomten. Du kan ikke ha en hjemmeside som er tilgjengelig for folk hvis du ikke har en server å legge ut hjemmesiden din på. I stedet for å kjøpe en server selv til mange tusen kroner og plassere den hjemme, så er den vanligste løsningen å leie plass på et webhotell. Man kan forøvrig leie dedikerte servere, noe som er aktuelt for den mer profesjonelle brukeren.

Innhold. Hjemmesiden din trenger innhold. Dette er like viktig som inventaret i et hus. Hvis du har godt innhold, så vil folk sette pris på det, og derfor kjøpe noe fra siden din hvis du har en nettbutikk, eller de vil lese i bloggen din hvis du har en blogg, osv.

Med innhold tenker vi først og fremst på tekst og bilder, eventuellt også video, spill, interaktive animasjoner o.l.

Teksten på en hjemmeside har andre regler enn teksten i en avis. Det er nemlig ikke de samme prinsippene som gjelder ved lesning på skjerm som det å lese på papir. Som en hovedregel bør man skrive mindre paragrafer på nett, og benytte ord som alle besøkende til nettsiden vil forstå.

Bilder på en hjemmeside er også veldig viktig. Hva som er riktig bruk avhenger av hvilket type nettsted det er. En nettbutikk bør bruke bilder til hvert produkt, men en artikkel trenger nødvendigvis ikke bruke veldig mange bilder, med mindre bildene gjør det lettere å forklare innholdet i teksten.

Design. Du kan lage ditt eget design hvis du har kunnskapen som trengs, samt de nødvendige programmene. Dette er dyrt og krever mye erfaring. Les mer om design av hjemmesiden her.