Domene og domenenavn

Hvordan registrerer man domener og hva koster det å eie et domenenavn? Hva er forskjellen på et toppnivådomene og et subdomene? Alt du lurer på om domenenavn finner du her!

domene domenenavn

Her får du vite alt du egentlig ikke trenger å vite om domener og domenenavn. Kanskje var du bare ute etter å kjøpe et domene?

27. april 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Domene

Hva er et domene? Et domenenavn er ifølge definisjonen på Wikipedia "en unik, hierarkisk oppbygget navnestreng som benyttes til adressering på Internett".

Når de fleste hører ordene "domene" og "domenenavn", tenker man på adresser som for eksempel google.no eller domene.com.

FÅ ET GRATIS DOMENE ved leie av webhotell. Dette er en av våre beste tips. Alle som skal ha en nettside eller en egen epost må ha et webhotell, og da anbefaler vi at du kjøper et webhotell der du får med domene gratis i prisen, så slipper du å betale for dette hvert eneste år. Få gratis domene her ved bestilling av webhotell. (Vårt beste tips!)

Domenenavn er adresser

Domenenavn er en slags adresse. Domenenavn er laget for at vi mennesker lettere skal finne frem til bestemte nettsider.

For å forstå domenenavn, bør vi forstå litt om hvordan kommunikasjon (mellom datamaskiner) på internett foregår:

All kommunikasjon på nettet skjer via IP-adresser. For eksempel kan IP-adressen til nettsiden wikipedia.org beskrevet med tallene 208.80.152.2 (disse tallene er IP-adressen).

I stedet for å måtte huske og skrive inn alle disse IP-adressene hver gang vi skal besøke en nettside, skriver vi bare inn domenenavnet. Det forresten ICANN som er organisasjonen som administrerer disse domenenavnene.

Domenenavnet som du skriver i adressefeltet i nettleseren din blir da oversatt til en IP-adresse. Det er denne IP-adressen som maskinen i sin tur sender tilbake til maskinen, og så finner man frem til den serveren hvor nettsiden ligger lagret - og så tydes koden til denne nettsiden, og den vises deretter på din skjerm.

Toppnivådomener og subdomener

Ethvert domenenavn på nettet består av en en adresse oppdelt med mange punktum. Bak det siste punktumet i domenet finner vi domenenavnets toppnivådomene.

Toppnivådomene (top-level domains) er domener slik som .com, .org og .no. I tilfellet .no er det Norid som har det øverste ansvaret, men de er igjen underlagt ICANN.

Det er forresten ikke forskjell på små og store bokstaver i domenenavn. Du kommer til samme sted om du skriver google.com, google.COM eller goOgLe.CoM.

"Toppnivå" heter det fordi det er det øverste nivået til et domenenavn. De forkortes gjerne med TLD.

Toppnivådomener brukes i DNS-protokollen.

Det finnes grovt sett to grupper toppnivådomener:

  • Nasjonale toppnivådomener eller ccTLD (country code TLD) er for eksempel .no her i Norge og .se i Sverige). Disse har alltid kun to bokstaver.
  • Generiske toppnivådomener (gTLD) slik som .com og .net kan bestå av tre eller flere bokstaver, men aldri færre enn tre bokstaver.

Subdomener brukes av både på nasjonale toppnivådomener og av andre domeneeiere.

For eksempel har Storbritannia ikke bare .uk, men de har co.uk hvor mange kommersielle britiske bedrifter velger å plassere sine domener under. For eksempel amazon.co.uk og google.co.uk.

Videre er det mange bedrifter som velger å dele opp domenet sitt i underdomener. For eksempel accounts.google.com. Her har Google valgt å legge inn accounts som et subdomene til hoveddomenet google.com.

Kjøpe domenenavn

Det er både enkelt og billig å kjøpe domener som er ledige på markedet.

Noen domener er registrerte og dermed ikke tilgjengelig for registrering - men et stort antall domener er likevel til salgs.

Domener som ikke er registrert, er domener som ingen har gjort krav på. De domenene som er registrert har allere blitt tilordnet en eier som er har den juridiske eiendomsretten over domenet.

Det vanligste og desidert billigste for den som skal kjøpe domener, er som regel å kjøpe ledige domener som ennå ikke har blitt registrert.

Kjøp av domener må skje via en domeneregistrar.

En bør være klar over at det er store forskjeller i pris, og de norske domeneregistrarene og norske webhotell ligger normalt langt høyere i pris enn utenlandske registrarer.

Vær imidlertid oppmerksom på at prisen ikke er det eneste som er avgjørende. Noen registrarer er mindre seriøse enn andre, og i verste fall kan man risikere å miste domenet som følge av at registraren ikke videresender informasjon om domenerettigheter i tide. Følgelig er det viktig å vite hvor man skal kjøpe domener.

Pris på å kjøpe domener er vesentlig, men minst like viktig er seriøsiteten til registraren.

Vi anbefaler Hostinger til kjøp av domener. Dette selskapet er en ICANN-kreditert domeneregistrar, og som samtidig tilbyr rimelige webhotell som du kan bruke til dine nettsider.