Domene salg og kjøp: Tidenes beste domenehandler

Noen har tjent gode penger på domenenavn. Her skal vi se på noen av historiens kanskje beste domenehandler i Norge og i verden ellers.

Domene salg og kjøp
9. mai 2024 av 📰 Hjemmesideguiden / Domene

Salg av norske domener

I Norge har det vært mange som har tjent penger på domener, men for de fleste har det vært snakk om mindre beløp. Det er også noen som har blitt rik på domenesalg på norsk landjord... Her er noen utvalgte domenesalg over norske / norskspråklige domener.

  • tandberg.com solgt for kr 9 000 000
  • nav.no solgt for kr 4 300 000
  • bluetooth.no solgt for kr 4 000 000
  • wap.no solgt for kr 1 000 000
  • io.no solgt for kr 850 000
  • dagens.no solgt for kr 101 100

Berømte domenesalg

Disse domenesalgene viser hvilke enorme verdier som finnes .com domener. Se også vår liste over norske kvalitetsdomener i dot com segmentet!

  • business.com solgt for kr 2 242 000 000
  • insure.com solgt for kr 104 000 000
  • fund.com solgt for kr 65 000 000
  • diamod.com solgt for kr 48 000 000
  • beer.com solgt for kr 45 000 000
  • toys.com solgt for kr 33 000 000

Tjene penger på kjøp og salg av domener?

Eksemplene nevnt så langt går langt tilbake i tid, noen rundt eller før dot-com boblen. I dag er det fortsatt mulig å tjene store penger på domener, og utvalget er ikke blitt mindre.

Det er riktig at det er vanskeligere å finne ledige domenenavn (altså domener som ikke allerede er registrert og eies av andre) med de populære endelsene .com, -net, .org.

Fordelen i dag er at du kan registrere så mange forskjellige varianter av domenenavn, for eksempel kan du registrere Hjemmelaget.pizza eller Fotball.idol, du behøver altså ikke begrense deg til de samme, gamle endelsene. Dot com er fortsatt mest ettertraktet, men det koster mye og det er ikke sikkert det er der det er store penger å tjene i fremtiden.

Frem mot 2030 og 2040 vil det nok komme mange gode investeringsmuligheter i domenenavn, og ofte er trikset å sitte i flere år på de riktige navnene. Har man en portefølje på flere hundre gode domenenavn, vil de kanskje bli verdt en formue i fremtiden.

Skikk og bruk, og juss og lovligheter... det må man ikke glemme i domenekjøp. Ikke registrer andres forretningsnavn, egennavn, bryt ikke loven og prøv heller ikke å teste grensene. Du ønsker ikke å bli saksøkt av større bedrifter, det finnes nok av gode muligheter ellers, og det er ingen grunn til å forsøke å presse bedrifter for penger ved å registrere deres merkevarer eller lignende ufine taktikker.

Lag ditt eget verdifulle domeneportefølje

Alle som ønsker å eie sitt eget domeneportefølje som kanskje kan øke i verdi med flere tusen prosent i fremtiden, har muligheten til det. Selvsagt er det ingen garantier for at man kommer til å tjene penger på dette, og man bør sannynligvis, i tillegg til å være litt heldig med å finne den riktige kjøperen en gang i fremtiden, forstå domenemarkedet til en viss grad og ha litt teft for hvilke domenenavn som kan ha en fremtidig verdi.

Hvor mange domener bør du eie? Skal du handle domener først og fremst med tanke på videresalg? Her finnes ingen endelige svar. Eier du bare ett domene kan det være mer enn nok, dersom det er et veldig spesielt domene (noen domener kan i dag ha verdi over flere milliarder kroner!).

Du kan også bygge et portefølje på 100 eller 1000 domener. Du må da ta høyde for en årlig domenekostnad (avgift) som gjelder for hvert domene. Domeneavgiften er ikke avskrekkende for ett enkelt domene, men om man har en portefølje på flere tusen domener, så begynner det å bli snakk om et betydelig beløp.

Det beste tips for domeneinvestorer

Om du klarer å bygge en portefølje slik at du selger unna 2-5% av porteføljen hvert år, og denne dekker domenekostnaden for resten av porteføljen, så kan du holde det gående uten at det koster deg noe som helst.

Da er det bare å vente på at ett eller noen få domener i porteføljen din kommer til å bli lagt merke til av en kjøper som virkelig ønsker å kjøpe akkurat ditt domene. Da gjelder det å forstå at du sitter på gull, for du kan være sikker på at det første budet du mottar er langt lavere enn hva de faktisk er villig til å betale.

Som forvalter av en domeneportefølje i størrelseorden 100-1000 domener vil du kanskje oppleve én slik handel, én gyllen mulighet. Du kan ha tjent litt penger her og der på domener, men så kommer den store muligheten. Da gjelder det å forstå at, dette er faktisk din mulighet.

Så sier kjøperen til deg: "Kan gi deg 600.000" om vi fullfører handelen ila. uken, og vi må ha et svar innen 24 timer". Det kan være et godt tilbud, og kjøperen handler kanskje på vegne av en tredjepart, for å ikke avsløre de virkelige interessene. Du takker pent nei. Kjøperen har virkelig stor interesse i å eie det domenet du sitter på, men du vet ingenting om kjøperens pristak. Er det 750.000 eller er det 7,5 millioner?

Din dialog med en erfaren kjøper vil brukes mot deg, og det finnes ingen eksakt fasit på hvordan man bør gå frem som selger her. Skal du svare med: "Selger ikke for mindre enn 9 millioner", eller skal du si "Selger ikke for under 1 million?". Du kan også spørre kjøperen: "Hva er ditt pristak?". Det er ikke sikkert det er en god strategi.

De fleste som kjøper og selger domener har betalt for mye eller solgt for billig. Ofte er det snakk om store summer. Domenenavn er ikke som andre eiendeler, det er vanskelig å verdsette noe der det kanskje bare finnes én kjøper i hele verden som vil gi deg en veldig god pris for ditt domenenavn.

Du bør som domeneinvestor altså vite hvilke verdier du sitter på, men som du ser, så er det ikke mulig å vite dette. Dette gjelder for dot-com domener like mye som alle moderne domenenavn.

Husk at den handelen som kan gjøre deg rik på domenesalg kommer kanskje bare én gang, og det er ikke så lett å vite hvilken handel dette er.

Bygger du et domeneportefølje på for eksempel 1000 domener (finansiert ved domenesalg av en brøkdel av porteføljen årlig), er det mulig at 90% av domenene forblir usolgt og dermed kun en avgift for deg, 8% selger du uten å hverken tape eller tjene, de resterende 2% av domeneporteføljen dekker 100% av kostnadene, og er du heldig finnes gullegget blant disse to prosentene. Selvsagt behøver det ikke være eksakt slik, eller i nærheten av dette, men for mange porteføljeforvaltere er ikke dette et urealistisk bilde.

Poenget er at du må klare å vite når den helst spesielle kjøperen kommer. Kjøperen har kanskje et kjøpstak som er langt over det du hadde forventet. Du vil kanskje juble over et tilbud for 600.000, kjøper deg en fin bil, og lever lykkelig uvitende om at kjøperens faktiske pristak var på 10 millioner kroner for...

Skal du lykkes som domeneinvestor, må du forstå disse tingene, og det er ikke noe som kan læres gjennom å lese bøker eller lytte til diskusjoner mellom domeneinvestorer som prater løst om domener på YouTube. Domenehandel kan være en business, men du må være smart.

Kunsten er å ikke selge for lavt, ikke kjøpe for høyt, akkurat som ved andre investeringer.

Hvis du da lurer på: Hvor lærer jeg den kunsten? Det lærer du best gjennom å begynne å investere i domener... Kanskje går alle pengene dine tapt, kanskje blir du saksøkt fordi du registrerte domener som tilhører merkevarenavn eller saksøkt uten grunn... Domenekjøp og salg for å bygge domeneporteføljer og selge og kjøpe domener er en kunst, den må læres, og det læres gjennom praktisk erfaring i dette markedet. Det er ikke enkelt, ikke nødvendigvis morsomt, det tar tid, du må sitte på porteføljene i mange år (5 år, 10 år, 30 år?), og så en vakker dag, kanskje, bare kanskje, vil den rette kjøperen finne deg (eller omvendt). Den dagen er din mulighet, og du har lært mye frem til da, lært av egne feil, andres feil, og den dagen sier du ikke: "Ja takk, 600.000 høres fint ut det".